Boxskyltar till våra hästar
Boxskylt

Djurens betydelse i våra liv

Djur har alltid haft en stor betydelse för oss människor. Vi har hanterat dem som de var våra bästa vänner. Pratat med dom och sett till att de haft det bra. Precis som oss människor är djur olika och kräver olika från sina ägare. Vi har oftast gjort vårt yttersta för att se till att deras behov har tillfredsställts.

Hästen

För mycket länge sedan jagades hästen för dess kött, men det tog inte lång tid innan människan förstod att hon skulle få bra användning av hästen och började därför tämja dem, det är kanske förutom hjulet en av det mest framgångsrika människan gjort, historisk sett. På vissa håll i världen levde de på de tama hästarna genom att mjölka dem och använda mjölken i både bröd och matlagning. Man blev snabb när man jagade från hästryggen och slutligen slaktades hästen för att ge mat i form av kött.  Hästen är köldtålig och tål att leva i samma typ av kyla som renen gör. Det gjorde hästen till ett perfekt husdjur innan man bygde stall och tält.

Flykt

Trots att hästen blivit ett tamdjur så har den kvar olika instinkter från den tid då den levde fritt på steppen. Bland annat reagerar den på olika ljud och rörelser och svarar med att fly. Något som gjort den populär idag med bland annat att tävla i.

Stallet

Idag har vi stall med boxar där vi förvarar våra hästar. De flesta hästägare stoltserar gärna med vilka hästens förfäder var och graverar boxskyltar med hästens namn och mamma och pappa. De finns i olika utföranden och färger. Det är rätt intressant att gå i ett stall och läsa på alla boxskyltar som finns. Det är inte bara i stallet som det är bra med en boxskylt. Även när du är ute och kör kan det vara en god ide att sätta upp en liten större typ av boxskylt som indikerar på att du har en värdefull transport som du kör omkring med. Hästen kan vara känslig för olika ljud och en skylt indikerar på att du kör omkring med något värdefullt. Som ägare till hästen lär du dig ganska snabbt att se om din häst känner sig stressad. Det kan vara bra att stanna till lite nu och då och se till att djuret har det bra. Oftast kissar inte hästen medan du kör utan väntar till dess att bilen stannat, den kanske till och med är tränad för att kissa när du visslar.

Kompisen

En häst ska inte vara själv, den ska vara tillsammans med någon annan.  Lämnar den sin trygga box och miljö kan den känna av oron, men det märker du snabbt genom att studera dess beteende. Den brukar vidga sina näsborrar och frusta lite när den börjar bli nervös. Hemma i sin egen miljö vet hästen direkt vilken box som är sin. Du behöver inte ens ha olika färger på dina graverade boxskyltar. Utan boxskyltarna är mer för oss människor för att stolt kunna visa upp våra älsklingar i stallet och vad de kommer ifrån.

Motion och stimulans

Hästar kan triggas igång av olika saker. Något du bör tänka på är att en häst måste motioneras dagligen för att må bra. En del  hästar kräver mer stimulans än så för att må bra. En uttråkad häst kan bli stressad och få ett felaktigt beteendemönster. Det finns olika sätt som du kan stimulera din häst på, det finns till och med hästleksaker att köpa för att sysselsätta hästen med. Förutom motion och stimulans behöver hästen mat med jämna mellanrum, gärna tre till fyra gånger per dag bör man utfodra dom för att de ska må bra. Tänk på att en häst i det naturliga flyttar sig över stora delar och betar där emellan och är dessutom ett flockdjur. Det finns många aspekter att ta del av när man är hästägare. Det är därför viktigt att tänka på att hästen är ett flockdjur och bör inte stå själv. Har du inte möjlighet till flera hästar i ditt stall kan du alltid ha får som är ett bra komplement till hästen. Det är kanske dock inte lika roligt med en boxskylt till fåren där man sällan vet vem pappan är.

Slutledningsvis vill jag uppmana alla lyckliga hästägare där ute att pryda sitt stall. Är man inte hästägare själv är det enormt roligt att få besöka ett. Stallen brukar vara så rena och välstädade och de hästägare som tar väl hand som sina hästar håller väldigt rent i själva boxen. Dessutom är det roligt och inspirerande att läsa på alla boxskyltar.

 

Facebook Kommentarer

About

Kategorier: Hästar Etiketter: